Kuchnia

pieczywo

buleczki orkiszowe z siemieniem lnianym

Bułeczki orkiszowe na jogurcie z siemieniem lnianym
Składniki:

750 g mąki orkiszowej jasnej
350 g jogurtu greckiego
50 g drożdży
1 1/2 łyżeczki soli
4 łyżki siemienia lnianego
1/2 szklanki ciepłej wody


Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą i siemieniem. Drożdże rozcieramy z wodą i trzema łyżkami mąki. Kiedy wyrośnie dodajemy zaczyn i jogurt do mąki. Całość wyrabiamy dodając jeszcze odrobinę wody. Ciasto powinno być gładkie i błyszczące. Takie przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Kiedy wyrośnie ponownie zagniatamy ciasto i formujemy bułki. Układamy na blasze i pozostawiamy jeszcze na około 25 minut, aby ponownie wyrosły. Smarujemy z wierzchu jajkiem i posypujemy siemieniem. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 35 minut.
.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation