Kuchnia

Kuchnia orientalna

KACZKA PO PEKIŃSKU

SKŁADNIKI:
1 kaczka, pozbawiona szyjki (2,2-2,4kg)
1 łyżka miodu
1 łyżka octu ryżowego
1- 2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce
2 ząbki czosnku, starte na tarce

SKŁADNIKI NA SOS DO LAKIEROWANIA:
2 łyżki miodu
1 łyżka octu ryzowego
2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka cynamonu
1 łyżka pieprzu czarnego w ziarnach
1 łyżka gozdzików
1 łyżeczka soli

SKŁADNIKI - WARZYWA:
1,5 łyżki oleju do woka (z kiełków kukurydzianych)
4 szalotki drobno posiekane
5 ząbków czosnku pokrojonych w drobne talarki (opcjonalnie czosnek granulowany)
kawałek świeżego imbiru, obranego pokrojonego w paseczki
4-6 marchwi, pokrojonych w półtalarki na skos
1 kg kalarepy, pokrojonej w cienkie paski
niewielka ilość soli
2-3 łyżki miodu
1 łyżka sosu sojowego indonezyjskiego
niewielka ilość oleju sezamowego
1 pęczek świeżej kolendry, umytej, posiekanej

PRZYGOTUJ:
moździerz
tarkę
pędzelek do smarowania
blachę z kratką
Rozgrzej piekarnik do temperatury 230°C (termoobieg)

SPOSÓB WYKONANIA:
Do gorącej wody w garnku dodajemy 1 łyżkę miodu oraz 1 łyżkę octu ryżowego, w tak przygotowanej wodzie zanurzamy kaczkę. Kaczkę parzymy ok. 2-3 minut, przez ten czas kaczka powinna być z każdej strony zanurzoną w wodzie, dlatego powinniśmy kilka razy obrócić kaczkę podczas parzenia, jeśli mamy mniejszy garnek. Następnie zdejmujemy piórka, które pozostały na kaczce. Odkrawamy kuper. Kaczkę osuszamy i układamy na kratce położonej na blaszce. Starty na tarce o drobnych oczkach imbir i czosnek mieszamy ze sobą i faszerujemy nimi kaczkę od środka.

SOS DO LAKIEROWANIA:
Do miseczki wlewamy 2 łyżki miodu, 1 łyżkę octu ryżowego, 2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego oraz 1 łyżkę sosu ostrygowego. Cynamon, pieprz i goździki rozcieramy w moździerzu. Do sosu dodajemy 1 łyżeczkę roztartych przypraw (pozostałą część zostawiamy do przyprawienia warzyw) oraz 1 łyżeczkę soli. Wszystkie składniki mieszamy. Kaczkę lakierujemy sosem za pomocą pędzelka. Kaczkę lakierujemy również od środka. Tak przygotowaną kaczkę odstawiamy mniej więcej na 15-20 minut, tak żeby sos odrobinę wysechł. Czynność z lakierowaniem powtarzamy 2 razy. Następnie wstawiamy kaczkę do lodówki na minimum 1 dzień (najlepiej na 2 dni). Ważne, żeby sos na kaczce wysechł.
Po zamarynowaniu kaczki wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 230°C (termoobieg) na kracie ułożonej na blaszce na 15 minut. Następnie obniżamy temperaturę pieczenia do 170°C (termoobieg) i pieczemy kaczkę przez 1,5 godziny. Możemy w trakcie pieczenia smarować kaczkę sosem.

WARZYWA:
Do woka wlewamy 1,5 łyżki oleju, wrzucamy posiekane szalotki, czosnek pokrojony w drobne talarki oraz świeży imbir pokrojony w drobne paseczki. Całość mieszamy, smażąc przez 1-2 minuty na dużym ogniu. Następnie dodajemy kawałki marchwi oraz paski kalarepy. Doprawiamy 2 szczyptami przyprawy z roztartych goździków, pieprzu i cynamonu, przyprawiamy również odrobiną soli. Całość mieszamy.
Następnie dodajemy pół szklanki wody. Kiedy prawie cała woda wyparuje, dodajemy 2-3 łyżki miodu, 1 łyżkę sosu sojowego indonezyjskiego. W dalszym ciągu gotujemy wszystkie warzywa, co chwilę mieszając. Na końcu warzywa polewamy odrobiną oleju sezamowego, wrzucamy świeżą, posiekaną kolendrę.
Upieczoną kaczkę wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy ja na minimum 15 minut do przestygnięcia. Kaczkę układamy na dużym talerzu, dookoła kaczki nakładamy podsmażone warzywa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation