Kuchnia

przepisy - różne

Scones - angielskie bułeczki. Scones, bo o nich mowa, są całkiem smaczne, lekko słodkie i przyjemnie miękkie. W Anglii scones podaje się najczęściej podczas tzw. tea time.

Składniki (ok. 12 bułeczek):

400 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g zimnego masła,
50 g cukru
2 jajka rozbite z taką ilością mleka, by osiągnąć 250 ml płynu
pół łyżeczki soli
ewentualnie: 100 g rodzynków

Wykonanie:

Zimne masło rozetrzeć z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodać rodzynki. Wlać mleko z jajkami, zostawiając trochę płynu do posmarowania wierzchu. Szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować je dość grubo - na około 1,5 cm. Wycinać krążki szklanką lub foremką z ostrą krawędzią. Gotowe scones ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować je z wierzchu pozostałym mlekiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation