Kuchnia

chlebek

chleb jaglany

Składniki:
2 szklanki mąki jaglanej
2 szklanki mieszanki mąk bezglutenowych (ja użyłam koncentratu mąki chlebowej - Bezgluten)
1 łyżka suchych drożdży
1 szklanka mleka
165 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki miękkiego masła lub margaryny

Przygotowanie:
Do miski wsypać wszystkie rodzaje mąk oraz sól.
1/2 szklanki mleka podgrzać krótko w rondelku i dodać drożdże oraz cukier.
Odstawić na kilka minut - aby drożdże zaczęły działać.
Do mąk z solą dodać jogurt, pozostałe mleko oraz masło lub margarynę. Zmiksować.
Dodać drożdże z mlekiem i ponownie zmiksować do uzyskania dość gęstej, wilgotnej konsystencji.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy i odstawić do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok. 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation