Kuchnia

zupy

Zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami
0,5 kilograma ziemniaków nie rozpadających się podczas gotowania
2 garście suszonych grzybów
jeden średni seler - około 20 dag
dwie średnie pietruszki - około 20 dag
dwie marchewki - około 20 dag
2 średniej wielkości cebule
sól
pieprz
kminek
3 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
6-8 ziarenek pieprzu

zasmażka:
2 łyżki masła
1,5 łyżki pszennej mąki

Grzyby płuczę, zalewam 3 szklankami zimnej wody i odstawiam na godzinę, następnie gotuję je w niej do miękkości. Odcedzam, wywar zachowuję. Ugotowane grzyby kroję w cienkie paski.

Do wywaru z grzybów dolewam wody tyle, by uzyskać 1,5 litra płynu, dodaję pieprz w ziarenkach, liść laurowy i ziele angielskie. Garnek stawiam na ogniu. Kiedy woda się podgrzewa, obieram wszystkie warzywa i kroję wszystkie z wyjątkiem ziemniaków na duże kawałki - mniej więcej każde warzywo na 4 części. Ziemniaki kroję zaś na kostki o wielkości 2 cm na 2 cm.

Kiedy woda bulgocze w garnku, wrzucam do niej warzywa oprócz ziemniaków i gotuję do średniej miękkości. Do garnka wrzucam też kminek i pieprz. Kiedy warzywa lekko twardawa, dodaję ziemniaki oraz grzyby.
Gotuję do miękkości ziemniaków.

Na patelni rozpuszczam masło, kiedy się zacznie pienić, wsypuję mąkę i cały czas mieszając smażę, aż lekko się zrumieni. Patelnię zestawiam z ognia, dodaję kilka łyżek zimnej wody i mieszam. Zasmażkę dodaję do zupy, zagotowuję i trzymam kilka chwil na ogniu.

Doskonale smakuje z odrobiną posiekanej natki pietruszki i pajdą świeżego pszennego chleba.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation