Kuchnia

chlebusie

Domowe grahamki

Składniki:

500 g mieszanki "Graham orkiszowy" ( skład mieszanki stanowią: maka pszenna, sól, mąka ciemna orkiszowa 20% oraz mąka graham 20% )
7 g drożdży instant lub 12 g świeżych
340 ml wody letniej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy

ponadto:

1 jajko
1 łyżka mleka


Sposób wykonania:

Mieszankę, drożdże i sól umieścić w misce, wlać wodę i olej. Wymieszać na jednolitą masę. Najlepiej robotem na najniższych obrotach (ok 10 min.). Gdy ciasto jest elastyczne przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut.

Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto wyłożyć na stolnicę. Formować bułeczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Gotowe bułeczki przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, na następne 30 minut.

Jajko rozmącić i dodać łyżkę mleka.

Piekarnik nagrzać do temp. 210C.

Przed włożeniem bułeczek do piekarnika, posmarować je rozmąconym jajkiem

Piec ok. 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation