Design

Design

Tarta czekoladowa z dynią

Składniki:

Spód:

100 g herbatników
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżka cukru pudru
50 g masła
Masa czekoladowa::

100 g czekolady deserowej
50 g czekolady mlecznej
Nadzienie dyniowe:

1 szklanka (ok 280 g) puree z dyni hokkaido
1 jajko
100 ml śmietanki 30 %
50 g cukru trzcinowego
50 ml syropu klonowego
1/2 łyżeczki przyprawy do ciast z dyni
szczypta soli
Dekoracja:

ubita śmietanka
prażone pestki słonecznika albo dyni
Tarta czekoladowa

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 C. Dno formy do pieczenia tart wyłóż papierem do pieczenia.

Spód: Herbatniki dokładnie rozkrusz następnie dodaj cukier puder oraz kakao i wymieszaj, wlej rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do wcześniej przygotowanej formy, rozprowadź po dnia i bogach formy lekko dociskając ciasto. Formę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 12 minut. Następnie ciasto przestudź.

Masa czekoladowa: Obie czekolady rozpuść i dokładnie wymieszaj. Następnie masę przelej na przestudzony spód ciast i delikatnie wyrównaj, pozostaw na kilka minut do zastygnięcia (na około 5 minut).

Nadzienie dyniowe: W misce dokładnie wymieszaj puree z dynię, jajko, śmietankę, cukier trzcinowy, syrop klonowy, przyprawę do ciast z dyni oraz sól. masę przelej na upieczony spód ciasta z zastygniętą czekoladą i delikatnie wyrównaj. Tartę piecz w rozgrzanym piekarniku przez 45 do 50 minut. Ciasto przestudź, następnie wstaw do lodówki na 2-3 godziny (najlepiej na całą noc).

Schłodzone ciasto udekoruj ubitą śmietanką i prażonymi pestkami słonecznika albo dyni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation