Kuchnia

wytrawnie

Przepis pochodzi z bloga lepszysmak.worldpress.com

Lekka i łagodna… ale jednocześnie bardzo sycąca zupa.
Ser brie i por nadają jej charakteru, cukinia – treści, a tymianek – aromatu!

Warto także podkreślić piękny pastelowy kolor, który idealnie wprost wpisuje się w modne tej wiosny trendy ;)

Składniki: (6 porcji)
2 duże pory (tylko biała i jasno-zielona część)
1 duża cukinia
3-4 ząbki czosnku
200 g sera brie
1-2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
1 szklanka mleka
½ szklanki białego wytrawnego wina
świeży tymianek
sól i biały pieprz
oliwa
1-2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Pory (białą i jasno-zieloną część ) pokroić. W garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać pokrojone pory oraz przeciśnięty czosnek i smażyć na średnim ogniu do czasu aż warzywa zmiękną i staną się szkliste (około 5-8 minut). Dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię. Smażyć kolejne 5 minut.

Warzywa zalać 1 szklanką bulionu i 1 szklanką mleka. Gotować na średnim ogniu około 20 minut, do czasu aż warzywa będą miękkie.
Z sera brie odkroić 6 plasterków i odłożyć, a resztę pokroić w kostkę i wraz z winem dodać do gotującej się zupy. Mieszając odczekać 5 minut aby ser się rozpuścił, a następnie zupę zmiksować blenderem na gładki krem. (Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodać więcej bulionu i ponownie zagotować.)

Doprawić do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny.

Zupę podawać z posiekanym tymiankiem i kawałkami sera brie.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation