Kuchnia

KURCZAK - KACZKA - INDYK ...

składniki:

podwójna pierś z kurczaka
ok. 1 łyżki soli
ulubione zioła do kurczaka (użyłam łagodnej przyprawy do kurczaka z Tesco), mieszankę ziół można zastąpić czosnkiem i świeżym rozmarynem.




Mięso osuszyć i natrzeć solą. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.

Następnego dnia piersi oprószyć przyprawami. Mniejsze kawałki mięsa włożyć między dwie większe i całość obwiązać bawełnianym sznurkiem. Kawałki, które będą wewnątrz pieczeni można oprószyć żelatyną w proszku, utworzy nam się wtedy galaretka (etap ten można pominąć).

Po zewnętrznej stronie powinna znajdować się śliska część mięsa.

Tak przygotowane mięso włożyć do żaroodpornego naczynia. Przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180C ok 1 godziny.

W połowie pieczenia, podlać nieco wodą.

Upieczone mięso wyjąć z piekarnika. Pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation