Kuchnia

gril

Czerwone Szaszłyki Tandoori Z Kurczaka

na 8 porcji:
4 piersi z kurczaka
2 czerwone papryki
1 cebula
250g wędzonego boczku
5 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki przyprawy tandoori
sól, pieprz
8 drewnianych szpikulców

Wymieszać oliwę z przyprawą tandoori. Piersi kurczaka kroimy w dużą kostkę i przekładamy do dużej miski, mieszamy z przygotowaną marynatą, tak aby mięso było całe przykryte. Przykrywamy szczelnie i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Boczek kroimy w plasterki, paprykę i cebulą w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy piekarnik do 200 ° C. Nabijamy naprzemiennie wszystkie składniki na drewniane szpikulce. Przekładamy na grilla i pieczemy szaszłyki przez 25-30 minut, obracając od czasu do czasu, aż kurczak będzie ładnie zarumieniony.

=================

Tandoori masala – mieszanka przypraw niezwykle popularna w kuchni azjatyckiej; Główne jej składniki to: garam masala, czosnek, imbir, pieprz kajeński; używa się jej głównie do różnego rodzaju dań z kurczaka, który dzięki przyprawie nabiera koloru intensywnej czerwieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation