Kuchnia

CIASTA

CIASTO Z KARMELEM

Biszkopt:

6 jajek

1 szklanka cukru

1 1/2 szlanki mąki pszennej

1/4 szklanki oleju

4 łyżki cieplej wody

Białka ubic na sztywną pianę, dodac cukier, wymieszac a następnie dodac żółtka. Następnie dodac olej wymieszany z wodą. Całośc bardzo delikatnie wymieszac z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlac do dużej brytwanki i wstawic do piekarnika nagrzanego do 180° C. Piec ok 20 minut.



Krem:

2 1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki cukru

pół kostki margaryny

3/4 szklanki mąki

W szklance mleka rozrobic mąkę i cukier. Pozostałe mleko zagotowac i dodac przygotowany roztwór cały czas mieszając. Zostawic do ostygniecia. Pozniej dokładnie zmiksowac z margaryną.



Śmietanka:

0.3 l śmietany kremówki 36 %

śmietana śnieżka w proszku

Obie śmietany ubijac do uzyskania odpowiedniej konsystencji.



Dodatkowo:

5 lub 6 opakowan herbatników

puszka masy krówkowej

czekolada deserowa



Kolejnośc układania wartw:

1. Biszkopt

2. Krem budyniowy

3. Herbatniki

4. Masa krówkowa (najlepiej rozmiksowac ja mikserem, aby łatwiej się rozprowadzała na powierzchni herbatników)

5. Herbatniki

6. Ubita śmietana

7. Starta czekolada

Tak wykonane ciasto wstawic do lodówki.



Polecam gorąco!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation