Kuchnia
dieta
Siedem żelaznych zasad zdrowego odżywiania.
2. Odpowiednia kompozycja białek, węglowodanów i tłuszczów
Już wiesz o tym, że jedzenie bardzo mocno wpływa na twoją gospodarkę hormonalną. Od tego, w jakich proporcjach dobierzesz do posiłków białka, węglowodany i tłuszcze, będzie zależeć to, w jaki sposób będziesz stymulować wytwarzanie hormonów. To one odpowiadają między innymi za to, jak się czujesz, czy jesteś szczęśliwy, uśmiechnięty, czy towarzyszy ci poczucie, że płyniesz na fali wznoszącej lub też będziesz posępny, zaspany, uśpiony i mało efektywny. To też będzie mieć wpływ na powodzenie twojego odchudzania. Dlatego pod żadnym pozorem nie korzystaj nigdy z diety jednostajnej kalorycznie, bo to tylko spowoduje spadek tempa twojego metabolizmu. Zamiast tego próbuj zmieniać proporcje kalorii pochodzących od białek, tłuszczów i węglowodanów.
Obserwuj, jak reagujesz na rożne zestawienia. Każdy jest inny. Możesz mieć zupełnie inną tolerancję glukozy niż na przykład twój znajomy, z którym właśnie wspólnie się odchudzasz.
Pamiętaj, że tylko 20 proc. populacji może pochwalić się znakomitą tolerancją glukozy. To pozwala być im w gronie szczęśliwców, którzy nie muszą przejmować się takim "drobiazgiem", jak spożywanie właściwych ilości węglowodanów. Ich organizm radzi sobie z ich nadmiarem. Większość ludzi nie ma takich organizmów. Z tego też względu moi pacjenci mają komponowane posiłki w odpowiednich proporcjach. To, jak one mają dokładnie wyglądać, jest rozstrzygane co 14 dni i zależy od tego, jakie uzyskują spadki, czy wcześniejsze proporcje posiłków dały pożądany efekt. Dopiero po analizie tych czynników zapada decyzja o tym, jak ma wyglądać sposób żywienia na kolejne dwa tygodnie.
Jeśli zdecydujesz się na samodzielne odchudzanie, pamiętaj, aby nie być cały czas na jednostajnej diecie. Zmieniaj ją, czasem dodaj większe ilości węglowodanów, które są potrzebne mięśniom, mózgowi. Kiedy indziej dobrze jest zmniejszać ich ilość, a jako główne źródło energii traktować kalorie pochodzące ze zdrowych tłuszczów, gdy konieczne jest zwiększenie tzw. progów białkowych, aby pomoc metabolizmowi w nabieraniu tempa, zabezpieczyć mięśnie przed katabolizmem i wzmocnić odporność.
MA==