Kuchnia

Przepisy - kulinaria

Karnawałowe kokardki na piwie
Składniki na 2 bardzo duże talerze kokardek:

3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
2 łyżeczki spirytusu
1 łyżeczka masła
1/2 do 3/4 szklanki jasnego piwa
szczypta soli
olej rzepakowy, do smażenia
cukier puder, do oprószenia
Mąkę przesiać, dodać żółtka, spirytus, masło, pół szklanki piwa, sól. Dobrze wyrobić, zagniatając (dość długo), by ciasto było mięciutkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dolać więcej piwa.

Ciasto porządnie wybijać wałkiem (pracując z nim około 15 minut), by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut. Po tym czasie rozwałkować jak najcieniej, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Z ciasta szklanką wycinać kółka, jak na pierogi, formować kokardki.

Smażyć na oleju rozgrzanym do temperatury około 175ºC na złoty kolor, osączyć na ręczniczku papierowym. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation