Kuchnia

krokiety i naleśniki na ostro

Naleśniki meksykańskie

Składniki:
30 dag mięsa mielonego
1 cebula
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki czerwonej fasoli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
kapusta pekińska
pomidorki koktajlowe
sól, pieprz, keczup, majonez
oliwa

1/3 szklanki mleka na naleśnika
1 czubata łyżka mąki na 1 naleśnika
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli
1 jajko

Przygotowanie:
Z mąki, jajek, mleka, proszku i soli wyrabiamy gładkie ciasto na naleśniki, odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwe, dodajemy posiekaną cebulę i mięso, razem smażymy.
Kukurydzę i fasole odsączamy i łączymy z mięsem mielonym, doprawiamy solą, pieprzem.
Koncentrat pomidorowy łączymy z farszem i jeżeli jest dość gęsty podlewamy odrobiną wody.
Calość gotujemy chwilkę.
W międzyczasie na oliwie smażymy naleśniki, przy farszu mięsnym lepiej nie robić ich zbyt cienkich, żeby się nie przerywały.
Kapustę pekińska szatkujemy, pomidorki kroimy wg. uznania na plasterki lub ćwiartki.
Ostudzone naleśniki smarujemy majonezem, posypujemy kapustą, pomidorkami i nakładamy farsz mięsny, polewamy całość keczupem i zwijamy w ruloniki.

W wersji zapiekanej, naleśniki, możemy posypać dodatkowo serem żółtym i zapiec w piekarniku :)

NALESNIKI MEKSYKANSKIE II

Składniki
Składniki na Ciasto:
20 dag mąki
1 szklanka mleka
2 jajka
1/3 łyżeczki soli
olej do smażenia
Farsz:
1 puszka czerwonej fasoli (20dag)
po strąku czerwonej i zielonej papryki
1 cebula
4 łodygi selera naciowego
40 dag mięsa mielonego
2 łyżki oleju
15 dag startego żółtego sera
masło do formy
sól
pieprz

Przygotowanie
Ciasto:
mąkę, mleko, jajka, szklankę wody oraz sól zmiksować. Odstawić na 30 minut.

2. Farsz: fasolę osączyć z zalewy na sitku, przelać zimną wodą. Strąki papryki oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę. Seler naciowy opłukać, pokroić w krążki. Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać olej, włożyć mielone mięso, smażyć 5 minut. Dodać cebulę i paprykę, wymieszać i chwilę smażyć razem. Dorzucić fasolę i seler naciowy. Przyprawić solą i pieprzem.

3. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, 2/3 dodać do farszu na patelni, wymieszać.Z przygotowanego ciasta usmażyć na oleju cienkie naleśniki. Na każdym rozsmarować porcję farszu, zwinąć. Naleśniki ułożyć w posmarowanej masłem brytfance, posypać resztą startego sera. Zapiekać 15 minut w temp. 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation