Kuchnia

Z piekarnika

Pomidory faszerowane kuskusem :)

2 czerwone cebule
500 g mięsa mielonego wieprzowego
200 g kuskusu
8 sztuk dojrzałych, dużych pomidorów
oscypek
gałązka świeżej mięty
natka pietruszki
4 ząbki czosnku
Olej
Sól, pieprz

Kuskus zalewamy gotującym się wywarem, tak aby płyn przykrywał kuskus o 1 cm. Przykrywamy folią aluminiową. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i smażymy razem na oleju, aż się zeszkli, dodajemy mięso, smażymy z cebulą ciągle mieszając, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy, posiekaną niezbyt mocno miętę oraz chwilę podsmażamy. Przygotowujemy pomidory: myjemy je, suszymy, ścinamy czapeczki z wierzchu i wydrążamy środki. Pomidory faszerujemy mięsem i układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Posypujemy pokruszonym serem i przykrywamy „czapeczkami”. Solimy i pieprzymy, wsadzamy do rozgrzanego do 190ºC piekarnika. Zapiekamy 15-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation