Kuchnia

serniki

Sernik bez sera

ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
250 gramów masła lub margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 płaskie łyżki cukru z wanilią
szczypta soli

pianka śmietanowa:
1200 gramów kwaśnej śmietany 18%
1 pełna szklanka cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru (każdy po 40 g)
6 białek
szczypta soli

dodatkowo:
cukier puder do posypania

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą, wbijamy żółtka, dodajemy masło lub margarynę, zagniatamy kruche ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części: 1/3 i 2/3.

Mniejszą część zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do zamrażarki.
Blaszkę 25x30 cm ewentualnie kwadratową 25x25 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno wylepiamy większą częścią ciasta (boczki podnosimy na około 1 cm), nakłuwamy w wielu miejscach.

Potem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy przez około 15 minut, ciasto wyjmujemy i schładzamy.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej bezy.

Następnie dodajemy proszek budyniowy, ucieramy na jednolitą masę mikserem.
Potem dodajemy stopniowo śmietanę i mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia składników.
Masę śmietanową wylewamy na podpieczony i schłodzony spód. Mniejszą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki i na wierzch pianki ścieramy je na dużych oczkach.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut, do zezłocenia ciasta na wierzchu.

UWAGA:
Przez pierwsze 30 minut po wyłączeniu piekarnika nie otwieramy drzwiczek, po upływie wyżej wymienionego czasu uchylamy je delikatnie i schładzamy ciasto przez 60 minut, następnie wyjmujemy je na blat.
Jeszcze ciepłe obficie posypujemy cukrem pudrem.


1. Spód ciasta kruchego możemy posmarować ulubionym dżem lub powidłami.
2. Na piance możemy poukładać drobne owoce lub większe pokrojone na małe kawałki.
3. Do masy można sypnąć dwie duże garście wiórków kokosowych i wymieszać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation