Kuchnia

serniki

Sernik w kruchym kakaowym cieście


Ciasto jest wyraziste, mocno kakaowe, a masa serowa gładka z delikatną nutą pomarańczy.
Połączenie ciemnego ciasta z jasną warstwą sera bardzo ładnie się komponuje zarówno kolorystycznie jak i smakowo. "


Składniki:

Ciasto:

2 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl.cukru
1/2 kostki margaryny/masła
3-4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1-2 łyżki kwaśnej śmietany


Masa serowa:

700-800 g sera mielonego z wiaderka
1/2 szkl. cukru
2 jajka
1 budyń śmietankowy/waniliowy
skórka z cytryny lub pomarańczy


Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i posiekać z margaryną, aż powstanie kruszonka. Dodać kakao, jajko, śmietanę i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Podzielić na dwie części, większą i mniejszą, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na ok. godzinę.

Masa serowa: Ser, cukier, jajka, budyń i skórkę zmiksować na małych obrotach.
Foremkę 22 x 26 cm (może też być trochę mniejsza) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć na tarce większą część ciasta, wyłożyć masę serową i na wierzch zetrzeć na tarce o małych oczkach pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 40-50 minut. Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation