Kuchnia

Przepisy

Spaghetti carbonara - składniki (na 2 osoby):
- 200 gramów makaronu spaghetti
- 150 gramów wędzonego boczku
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 żółtka
- mała cebula
- 50 gramów śmietany kremówki 36%
- ząbek czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- sól i mielony biały pieprz
- ewentualnie łyżka oleju rzepakowego.



Spaghetti carbonara - przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, w osolonej wodzie, a gdy jest gotowe - odcedzamy, zachowują kilka łyżek wody, z jego gotowania.

W tym czasie boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Jeśli jest bardzo chudy, możemy dodać łyżkę oleju rzepakowego. Podsmażamy ze wszystkich stron przez kilka minut, a następnie zdejmujemy go z patelni, pozostawiając na niej tłuszcz.

Żółtka dokładnie rozrabiamy ze śmietanką i parmezanem. Dodajemy szczyptę soli i dwie szczypty pieprzu. Odstawiamy.

Na pozostałym ze smażenia boczku tłuszczu podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Delikatnie ją solimy, aby szybciej zmiękła. Po około 3 minutach dodajemy posiekany czosnek i smażymy całość około 1-2 minuty. Następnie dodajemy podsmażony wcześniej boczek oraz ugotowany wcześniej makaron. Całość mieszamy i podsmażamy 2 minuty. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy 3 łyżki wody pozostałej z gotowania makaronu. Na to przelewamy masę śmietankowo-jajeczną i energicznie mieszamy. Patelni nie stawiamy ponownie na ogniu, ponieważ zrobi się jajecznica.

Spaghetti przekładamy na talerze i dekorujemy listami bazylii.

Smacznego!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation