orzechy laskowe lub orzechy pekan) 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka wanilii starta skórka z jednej cytryny cukier puder po posypania dżem z czarnej porzeczki lub malinowy do przełożenia ciasteczek CIASTECZKA LINZER - sposób przygotowania: 1. Rozgrzej piekarnik do 180oC. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż migdały (lub orzechy) i piecz 10 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika przełóż migdały do ścierki, zawiń i energicznie pocieraj, by usunąć z nich skórkę. Jak tylko migdały ostygną przełóż je do malaksera, dosyp 50 gram cukru i zetrzyj na drobno. 2. W misce wymieszaj mąkę, cynamon i sól. Odstaw. 3. Następnie w malakserze lub ręcznym mikserem wymieszaj masło, resztę cukru na lekką, puszystą masę. Dodaj wanilię, żółtka i skórkę z cytryny. Następnie dosyp roztarte migdały (lub orzechy). Dodaj mąkę wymieszaną z cynamonem i solą i połącz z resztą. Tak wyrobione ciasto podziel na dwie części o grubości ok. 1.5 cm. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw do lodówki. Ciasto powinno "leżakować" przynajmniej godzinę, choć można je odstawić nawet na kilka dni. 4. Rozgrzej piekarnik do 180oC. W międzyczasie wyjmij pierwszą część ciasta i na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1 cm. Następnie foremką do ciast wytnij kształt serc. Potrzebne będą foremki w dwóch rozmiarach. Mniejszymi w połowie ciasta pośrodku wytnij "okienka". Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika na środkowy poziom. Zapiekaj ok. 15 minut, aż ciastka lekko zbrązowieją. 5. Kiedy ostygną ciastka z "okienkiem" oprósz cukrem pudrem, a drugą część posmaruj dżemem (najlepiej lekko podgrzać dżem w garnku, by trochę zgęstniał) i sklej. Gotowe!" />

Kuchnia

Słoooodko.

CIASTECZKA LINZER - składniki:
280 g mąki
135 g cukru
230 g masła
2 żółtka
110 g migdałów (mogą być także orzechy+laskowe">orzechy laskowe lub orzechy pekan)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka wanilii
starta skórka z jednej cytryny
cukier puder po posypania
dżem z czarnej porzeczki lub malinowy do przełożenia ciasteczek
CIASTECZKA LINZER - sposób przygotowania: 1. Rozgrzej piekarnik do 180oC. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż migdały (lub orzechy) i piecz 10 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika przełóż migdały do ścierki, zawiń i energicznie pocieraj, by usunąć z nich skórkę. Jak tylko migdały ostygną przełóż je do malaksera, dosyp 50 gram cukru i zetrzyj na drobno.

2. W misce wymieszaj mąkę, cynamon i sól. Odstaw.

3. Następnie w malakserze lub ręcznym mikserem wymieszaj masło, resztę cukru na lekką, puszystą masę. Dodaj wanilię, żółtka i skórkę z cytryny. Następnie dosyp roztarte migdały (lub orzechy). Dodaj mąkę wymieszaną z cynamonem i solą i połącz z resztą. Tak wyrobione ciasto podziel na dwie części o grubości ok. 1.5 cm. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw do lodówki. Ciasto powinno "leżakować" przynajmniej godzinę, choć można je odstawić nawet na kilka dni.

4. Rozgrzej piekarnik do 180oC. W międzyczasie wyjmij pierwszą część ciasta i na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1 cm. Następnie foremką do ciast wytnij kształt serc. Potrzebne będą foremki w dwóch rozmiarach. Mniejszymi w połowie ciasta pośrodku wytnij "okienka". Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika na środkowy poziom. Zapiekaj ok. 15 minut, aż ciastka lekko zbrązowieją.

5. Kiedy ostygną ciastka z "okienkiem" oprósz cukrem pudrem, a drugą część posmaruj dżemem (najlepiej lekko podgrzać dżem w garnku, by trochę zgęstniał) i sklej. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation