Design

Design

Truskawkowa magia smaku
Biszkopt:
5 białek,
szczypta soli,
3/4 szkl. cukru,
70g płatków migdałowych,
1/2 szkl. mąki pszennej,
budyń waniliowy,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka cukru waniliowego.


Płatki zmiksować w blenderze. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier i cukier waniliowy.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z płatkami migdałowymi. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 40 min w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół.
Krem truskawkowy:
400 ml mleka,
3 błyskawiczne kaszki truskawkowe Mleczny Start,
600 g świeżych truskawek,
200 g masła lub margaryny,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
2 łyżki cukru pudru.
Kaszki zalać gorącym mlekiem, dokładnie wymieszać i ostudzić.
Margarynę utrzeć na puch, dodać cukier, ucierać jeszcze ok. 5 minut, aż masa będzie biała. Stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej kaszki. Delikatnie wymieszać z oczyszczonymi i drobno pokrojonymi truskawkami.
Masą przełożyć krążki ciasta. Schłodzić.
Wierzch:
1/2 l śmietanki 30%,
2 śmietan-fixy,
3 łyżki cukru pudru,
100 g świeżych truskawek,
60g płatków migdałowych.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz 2 opakowania śmietan-fixu. Posmarować wierzch ciasta.
Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Wierzch ciasta udekorować na przemian truskawkami i podprażonymi płatkami migdałowymi oraz świeżą miętą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation