DIY - zrób to sam

do zrobienia

Przepis na ptysie z kremem i owocami
Kuchnia Lidla

Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami
Co kupić
Ciasto ptysiowe

125 ml mleka 3,2%
125 ml wody
50 g masła
150 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
5 jajek

Ubita śmietanka

0,3 l śmietanki 30%
30 g cukru pudru
250 g serka homogenizowanego waniliowego
szczypta soli

Sos malinowy lub truskawkowy

250 g świeżych malin lub truskawek (truskawki pokroić w kostkę)
50 g cukru kryształu
50 ml czerwonego wina

Jak zrobić

poziom: średni porcji: 6 czas: 45min
Ciasto ptysiowe

Wodę, mleko i masło gotujemy. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy i mieszamy, a następnie dodajemy do gotujących się składników. Ciasto cały czas energicznie mieszamy, trzymając garnek na ogniu przez mniej więcej 45 sekund. Ciasto przekładamy do miski od miksera i odstawiamy, by lekko ostygło.

Następnie, za pomocą miksera ucieramy ciasto, stopniowo dodając jajka. Blaszkę smarujemy tłuszczem i prószymy mąką. Na tak przygotowaną blaszkę szprycujemy rozetki. Jeżeli ptysie mają być deserem podanym na talerzu, to rozetki powinny mieć średnicę ok. 5-6 cm. Jeżeli mają być pojedynczymi ciastkami, to rozetki powinny mieć średnicę około 3 cm.

Pieczemy 25-30 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do temperatury 180°C lub w piekarniku bez termoobiegu w temperaturze 200°C.
Ubita śmietanka

Ubijamy śmietankę (śmietanka musi być dość mocno ubita) i stopniowo łączymy ją z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem.
Sos

Łączymy ze sobą świeże owoce, 50 g cukru kryształu i 50 ml czerwonego wina i gotujemy, aż osiągniemy konsystencję sosu.

Upieczone korpusy ptysiowe przecinamy w poziomie na 2 części, na dolnej części szprycujemy krem dookoła korpusu, tak aby w środku została dziurka, do niej nalewamy sos i wkładamy świeże owoce, górną częścią przykrywamy ptysia, tak aby były widoczne owoce, posypujemy cukrem pudrem i delikatnie kakao. Można na talerzyku dodatkowo podać sos.

wydrukuj przepis
dodaj do ulubionych
wyślij listę zakupów
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation