Kuchnia

kuchnia

zupa gulaszowa
Składniki (2 porcje):


300-350 g wołowiny (np. antrykot, łopatka, goleń)
1 czerwona papryka, średniej wielkości
1 marchewka, duża
1 łodyga selera naciowego
1 cebula
1 ziemniak, duży
2 ząbki czosnku
4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka kminku
2 liście laurowe
800 ml bulionu wołowego
2 łyżki mąki
sól, pieprz - do smaku
kwaśna śmietana, drobno posiekana natka pietruszki - do podania
smalec - do smażenia
opcjonalnie - 2 łyżki łagodnego kremu gulaszowego Gulyáskrém



Warzywa pokroić w średnią kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać łyżkę smalcu, dodać cebulę, marchewkę, paprykę, seler i czosnek. Smażyć na małym ogniu 5 minut.
Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. W głębokim talerzu wymieszać mąkę, pieprz i sól, a następnie wrzucić do niego mięso i obtoczyć w tejże mące. Na patelni mocno rozgrzać 2 łyżki smalcu i smażyć w wysokiej temperaturze mięso, aż się delikatnie zrumieni (może być inny tłuszcz, ale smalec da właśnie TEN smak, a poza tym wytrzymuje wysoką temperaturę smażenia).
Do garnka z warzywami wrzucić usmażone mięso, dodać paprykę w proszku, kminek (najlepiej lekko ugnieciony w moździerzu), liście laurowe i koncentrat pomidorowy (oraz krem gulaszowy). Zamieszać, zwiększyć ogień pod garnkiem i chwilkę przesmażyć, a następnie zalać bulionem.
Po zagotowaniu zredukować ogień pod garnkiem i dusić (pod przykryciem), na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez godzinę. Dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę i dusić 30 minut. Przed podaniem ewentualnie doprawić do smaku.
Podawać z kleksem śmietany i natką pietruszki. Smacznego :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation