Kuchnia

Kuchnia - Kasza Jaglana

Potrawy Półgodzinne: Pikantne placki jaglane

składniki na ok 20 małych placuszków (dla 2-3 osób)

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 całe jajo
2-3 lyzki maki
łyżeczka posiekanej ostrej papryczki
1 kawałek suszonego pomidora z oleju
1 łyżka oleju z pomidorów
łyżeczka czarnuszki (dodajemy na koniec)
ok. 1/2 szklanki wody do uzyskania konsystencji gęstej śmietany


wszystko zmiksować na gładką masę. jeśli mamy czas to ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki by odpoczęło. średnio rozgrzaną patelnię posmarować odrobina oleju (tak jak do nalesnikow) i z jednej łyżki masy kłaść cienkie placuszki. powinny same odejść od patelni i wtedy odwracamy je na drugą stronę. następne partie smażymy już bez tłuszczu (tak jak naleśniki) na złoty kolor.
możemy je podać jako zamiennik pieczywa, na gorąco lub zimno, z pastami, sosami na ostro lub na słodko. dziś je jadłam w ten sposób: z wyrazistą w smaku pastą z oliwek (zielonych i czarnych). przepis niebawem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation