Kuchnia

oszczędne pitraszenie

Farszynki mazurskie
- MniamMniam.pl

SKŁADNIKI

Ciasto:

90 dag ziemniaków gotowanych
25 dag mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól

Farsz:

15 dag mięsa gotowanego wieprzowego
2 jajka ugotowane na twardo
8 dag cebuli
10 dag smalcu (można zastąpić olejem)
pieprz
sól

Przygotowanie

Ugotowane ziemniaki zemleć, dodać jajka, sól, mąkę, wyrobić ciasto.
Przyrządzić farsz: mięso zemleć razem z podsmażoną cebulą, pieprzem i ugotowanymi jajkami, wszystko wymieszać na jednolitą masę.
Z ciasta ugotować wałek, kroić na kawałki, kształtować placuszki, nakładać na nie farsz, zawijać i formować kotlety. Smażyć na smalcu na jasnozłoty kolor. Podawać z różnymi sosami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation