Kuchnia

zupy

Zupa Gulaszowa
1,5kg karkówki
3l wody
100ml wódki lub whisky
2 duże czerwone papryki
1 duża cebula
1 pomidor
3 ząbki czosnku
0,5kg ziemniaków
400g pieczarek
4-5 liście laurowe
ziele angielskie
gałka muszkatołowa
papryka słodka
papryka ostra
pieprz czarny
sól
4-5 łyżek octu winnego
olej
masło
Mięso kroimy w kostki mniej więcej w rozmiarach 1x1x1cm i odkładamy do osobnego naczynia. Mięso należy oprószyć pieprzem, papryką oraz rozlać po nim wódkę bądź whisky. Tak przygotowane można odstawić na 2-3 godziny. Dzięki obecności alkoholu, mięso w naszej zupie będzie bardzo delikatne i kruche.

Po upływie tego czasu, możemy przystąpić do gotowania. Potrzebujemy sporego garnka (przynajmniej 5 litrów), do którego wlewamy ok 75ml oleju do smażenia, następnie należy obrać ząbki czosnku i wrzucić do niego. Na średnim ogniu należy rozgrzać olej razem z czosnkiem. Pamiętaj aby często go obracać aby zbytnio się nie spalił. Kiedy czosnek będzie brązowy, do garnka wrzucamy przygotowane wcześniej mięso. Przez około 10 minut mięso powinno się podsmażać, dlatego nie należy garnka przykrywać.

Pieczarki i cebulę należy obrać, i pokroić w drobne kosteczki. Na osobnej patelni rozgrzewamy ćwierć kostki masła i dorzucamy pokrojoną cebulę. Ponieważ cebula smaży się dużo wolniej od pieczarek, nie zalecam wrzucania ich razem w tym samym czasie. Kiedy cebula lekko się podsmaży, dorzucamy do niej pokrojone pieczarki. Razem powinny smażyć się około 15 minut aż do zbrązowienia pieczarek i cebuli.

Paprykę należy umyć, dokładnie odkroić rdzeń, usunąć pestki i podobnie jak pieczarki pokroić na kosteczki. Pomidor kroimy tak samo. Na kolejnej patelni należy rozgrzać kilka łyżek oleju i dodać pokrojoną paprykę z pomidorem. Smażyć należy do momentu aż wyparuje z nich większość wody.

Ziemniaki kroimy na kosteczki tak jak wcześniej kroiliśmy mięso. Te polecam kroić bez obierania, jako że skórka posiada najwięcej smaku. Szczególnie dobrze nadają się tutaj małe i młode ziemniaki. W osobnym garnku przygotowujemy osoloną wodę, w którym je ugotujemy. W zależności od grubości kostek potrwa to około 15-20 minut. Ziemniaki należy od czasu do czasu sprawdzać czy nie są zbyt miękkie. Można tu użyć widelca i jeżeli z pewnym oporem wchodzi w nie, to znak że są już dobre. Z garnka warto odlać szklankę wody pozostałej po gotowaniu, a resztę odcedzić.

Do garnka z mięsem wlewamy ok 3 litrów wody i dodajemy ziele angielskie, gałkę muszkatołową, łyżkę soli, liści laurowych oraz ocet winny. Polecam także dodanie kilkunastu ziaren niezmielonego pieprzu. Teraz należy garnek przykryć i zostawić do gotowania przez około 45 minut.

Po 45 minutach gotowania, do garnka wlewamy pozostawioną przedtem szklankę wywaru, dodajemy pieczarki z cebulą, ziemniaki oraz paprykę z pomidorem. Wszystko powinno się gotować jeszcze przez około 20 minut. Oczywiście w każdej chwili zupę można doprawić, a dobry gulasz to przede wszystkim bardzo mocno przyprawiony gulasz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation