Kuchnia

Słodkości

Szybki deser kawowy z migdałami Felix - przepis | Kulinarne przepisy Olgi Smile

Przepis
Składniki:

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub gryczanej niepalonej
200 g czekolady deserowej lub wytrawnej
3 łyżki kawy rozpuszczalnej (z kofeiną lub bezkofeinowej)
80 ml cukru trzcinowego lub 60 ml syropu daktylowego
60 ml kakao
300 ml mleka roślinnego lub zwierzęcego
100 g migdałów Felix


Przygotowanie:

Migdały Felix rozdrabniam w młynku do kawy lub kruszę w moździerzu
Do blendera kielichowego wkładam kaszę, dolewam mleko, dodaję cukier trzcinowy, pokruszoną czekoladę, kawę i miksuję na najwyższych obrotach. Zależy mi na jak największym rozdrobnieniu masy. Na koniec dodaję kakao. Miksuję kolejne kilkanaście sekund lub 2-3 minuty – zależnie od możliwości blendera. Po dodaniu migdałów miksuję tylko chwilkę, tak, aby migdały wymieszały się z kremem.
Mus nakładam do szklanek, posypuję migdałami i podaję.



* wpis zawiera lokowanie produktu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation