Kuchnia

Jedzenie - Wypieli

Ciasto orzechowo - budyniowe
Kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej,
150g masła,
2/3 szklanki cukru,
2 jajka,
2 łyżki miodu,
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej.
Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną, dodać cukier. Wbić jajka, dodać miód i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto.
Podzielić na dwie części. Każdą częścią wylepić dno natłuszczonej formy o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem. Jedną część piec 10 minut w temp. 180st. Ostudzić.

Masa orzechowa:
250g orzechów włoskich,
75g masła,
2 łyżki miodu,
5 łyżek cukru.
Orzechy drobno posiekać. Masło stopić wraz z cukrem i miodem, dodać orzechy. Wymieszać i ciepłą masę wyłożyć na nieupieczony blat ciasta. Piec około 10-15 minut w temp. 180st. Ostudzić.

Krem budyniowy:
3 szklanki mleka,
szklanka cukru,
2 budynie śmietankowe bez cukru,
250g masła.
W 1/2 szklance mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem, na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Gotować na małym ogniu, stale mieszając aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu.
Masą przełożyć ciasta tak, by orzechy były na górze.
Odstawić na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation