Kuchnia

na smutki - likiery, desery

Kalteschal
Trzy łyżki suszonego i miałko utłuczonego chleba komiśnego, 2 łyżki czarnych rodzynek pięknie oczyszczonych, 1 łyżkę cukru, 3 plasterki cytryny, dać do wazy i zalać szklanką reńskiego wina. Krótko przed podaniem wlać litr dobrego, oziębionego piwa, ½ litra szampana z lodu, nalewać razem z cytryną i rodzynkami podawać. Smaczny ten i orzeŸwiający napój, rozpowszechniony jest w Niemczech.

Grog angielski
Zrobić syrop z 50 deka cukru i litra wody, dodać skórkę z jednej cytryny lub pomarańczy, wyszumować i przecedzić do srebrnej wazy, w braku tejże do kryształowej, wcisnąć przez muślin sok z 4 pomarańcz i tyluż cytryn, wlać całą butelkę rumu białego, parę łyżek mocnej herbaty. Podając na stół zapalić „grog” (Proporcya na 8 osób).

Sorbet poziomkowy
Ukręcić na pół lody poziomkowe, wlać pół butelki szampańskiego wina, wymięszać dobrze i nalewać w szklaneczki. Do lodów malinowych wlewa się ½ flaszki dobrego wina francuskiego, postąpić dalej jak z poziomkami.

Sorbet ananasowy
Zagotować litr wody z pół kila cukru, obrać świeży ananas, połowę utrzeć, a drugą połowę pokrajać w cienkie i drobne plasterki, które nalać gorącym syropem, w którym zagotować i pozostawić aż zmiękną. Ugotować syrop z ½ kila cukru i litra wody, wyszumować, wcisnąć sok z 4 cytryn, wlać do syropu z ananasem i ukręcić w maszynce jak zwykle; gdy już na pół są ukręcone wlewa się ½ butelki szampana lub ½ butelki dobrego wina francuskiego, wymięszać dobrze i nalewać w szklaneczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation