Kuchnia

chlebek....

Składniki (forma: 23x12 cm)

1 1/2 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. siemienia lnianego, całe ziarna (miałam tylko 1/4 szkl. i tyle dałam)
1/2 szkl. otrębów pszennych (dałam 3/4 szkl. by zrekompensować niedostatek siemienia)
1 szkl. mąki pszennej (użyłam mąki tortowej)
1/2 szkl. cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli (można dać 1/2 łyżeczki)
1 1/2 szkl. chudego jogurtu naturalnego (dałam zwykły jogurt naturalny Activia)
2/3 szkl. miodu
1 duże jajko
1 szklanka rodzynków (dałam żurawinę)

dodatkowo dodałam (nie było w przepisie):

1 duża łyżka masła orzechowego
ziarenka z 1 laski wanilii
garść orzechów brazylijskich
garść orzechów laskowych

Przygotowanie

Płatki owsiane, siemię lniane , otręby pszenne oraz opcjonalnie orzechy wsypać na dużą blachę i opiekać w temp. 180oC ok. 7-9 min., aż otręby lekko się przyrumienią. Przełożyć do malaksera i zmielić na drobno.
Przełożyć do dużej miski, dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól (opcjonalnie dodać ziarenka z 1 laski wanilii).
Utrzeć jogurt z miodem, jajkiem i opcjonalnie z masłem orzechowym. Zrobić zagłębienie w środku suchych składników i wlać jogurtową masę. Dodać żurawinę lub rodzynki. Wymieszać łyżką delikatnie (jak ciasto na muffinki).
Przełożyć ciasto do foremki i piec 1 h ok. 20 min. (piekłam o 25 minut dłużej). Ciasto ma się piec do tzw. suchego patyczka. Zostawić w blaszce przez 5 minut a następnie wyłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Ciasto jest najlepsze w dniu pieczenia.

Read more: http://coolinarnastrefa.blogspot.com/2013/05/pyszne-ciasto-owsiane-z-otrebami-na.html#ixzz2arL6Dk8I
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation