Kuchnia

Muffinki

muffinkarnia: Muffinki tiramisu
http://www.muffinkarnia.com/2012/11/muffinki-tiramisu.html

piekarnik nagrzewamy do 160-170 st. C, formę wykładamy papilotkami,
mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą,
laskę wanilii przekrawamy na pół i nożem wydrążamy nasionka, które następnie razem z laską umieszczamy w garnuszku z mlekiem, całość podgrzewamy do pojawienia się bąbelków przy krawędzi, po czym zdejmujemy z palnika, usuwamy laskę wanilii i umieszczamy w garnuszku masło, dodajemy amaretto i mieszamy całość do połączenia się składników,
miksujemy jajka, żółtka i cukier. Miseczkę z miksturą umieszczamy na garnuszku z gotującą się wodą i mieszamy do rozpuszczenia się cukru (ok. 6 min.), następnie jeszcze raz całość miksujemy do momentu, aż masa będzie puchata i jasno żółta (ok.15 min.),
do masy z jajkami, w trzech partiach ostrożnie dosypujemy mieszankę z mąką i delikatnie mieszamy. Do całość dolewamy w dwóch partiach mieszankę z masłem i mieszamy,
masę wylewamy do papilotek (ok 3/4 wysokości) i pieczemy 20 min. Wystawiamy do ostygnięcia.
kawę zalewamy 1/3 szklanki ciepłej wody i dosypujemy łyżkę cukru pudru. Całość mieszamy i wylewamy na wierzch muffinek, odstawiamy do lodówki na ok. 30 min.
serek mieszamy z cukrem pudrem i wyciskamy na ciasteczka. Posypujemy kakaem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation