Sernik bananowy z mascarpone bez pieczenia
Składniki:
100g herbatników (około 12 sztuk)
50-60g masła
2-3 banany
sok wyciśnięty z 1 cytryny
masa mascarpone
500g mascarpone
200g białej czekolady
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki gorącej wody
masa śmietankowa
50g czekolady deserowej
2 łyżki wody
1 jajko
150ml śmietanki 30% lub 36%
1 łyżka cukry pudru
1 łyżeczka żelatyny
2-3 łyżki wody
Wykonanie:
- herbatniki rozdrobnić, masło rozpuścić, wsypać pokruszone herbatniki i wymieszać, powstanie z nich coś na kształt mokrego piasku
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie rozłożyć masę z herbatników, wyrównać tak, by przykryła równo spód, mocno ugniatając
- spód schłodzić 30-40 minut w lodówce
- żelatynę na masę mascarpone wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, zalać 2 łyżkami gorącej wody, wymieszać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia
- białą czekoladę pokruszyć na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej, zostawić do ostygnięcia
- mascarpone nie powinno być prosto z lodówki
- gdy czekolada i żelatyna ostygną, mascarpone krótko zmiksować, by powstała gładka masa, dodawać stopniowo rozpuszczoną czekoladę, wymieszać lub zmiksować do połączenia składników (nie robić tego zbyt długo, gdyż masa może się zwarzyć)
- do lekko ostudzonej żelatyny dodać stopniowo 2-3 łyżki masy mascarpone, za każdym razem dokładnie mieszając
- żelatynę stopniowo wlać do masy, cały czas mieszając
- z cytryny wycisnąć sok, 1-1,5 banana pokroić na dość grube plasterki, moczyć je w soku z cytryny i układać na spodzie z herbatników
- masę mascarpone wyłożyć na banany, wyrównać i schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy
- czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami wody, zdjąć z ognia, dodać roztrzepane jajko, dokładnie wymieszać, jeszcze chwilę podgrzewać mieszając, by czekolada się nie przypaliła
- czekoladę zostawić do wystygnięcia
- żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, wstawić na 10-15 sekund do kuchenki mikrofalowej, po wyjęciu wymieszać i pozostawić do wystygnięcia
- śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder
- ubitą śmietankę stopniowo wymieszać z ostudzoną czekoladą
- masę czekoladową połączyć z żelatyną, wymieszać
- 1-1,5 banana pokroić na plasterki, moczyć je w soku z cytryny i poukładać na zastygniętej masie mascarpone
- na banany wylać czekoladową masę śmietankową, wyrównać i schładzać przez kilka godzin w lodówce
Sernik z mascarpone jest mocno bananowy, obie warstwy ciasta - mascarpone i czekoladowa - równoważą nawzajem swoje smaki, gdyż jedna z nich jest mocno słodka, druga natomiast gorzka. Ciasto dzięki żelatynie ma zwartą konsystencję, dobrze się kroi i ładnie prezentuje na talerzu.
Przepis po kliknięciu w zdjęcie!
Sernik bananowy z mascarpone bez pieczenia
Bananowy sernik z mascarpone to ciasto bez pieczenia z kremową i słodką masą mascarpone, gorzką czekoladową masą śmietankową i dwiema warstwami bananów, a wszystko to ułożone jest na herbatnikowym spodzie. Jest to kolejny na moim blogu sernik na zimno, gdyż jestem wielbicielką takich ciast, lubię łączyć różne masy i smaki. Serniki bez pieczenia nie są ciastami szybkimi w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli składają się z co najmniej dwóch różnych warstw, efekt jednak jest bardzo zadowalający i warto przygotowywać je nie tylko w lecie, ale o każdej porze roku.
Bananowy sernik z mascarpone można przechowywać w lodówce przez kilka dni, ważne jest, by był zakryty lub przechowywany w zamkniętym pojemniku, to wydłuży jego świeżość i zapobiegnie wysychaniu, a także chłonięciu zapachów z lodówki.
Mój sernik przygotowany był w tortownicy o średnicy 18cm, jeżeli chcecie zrobić go w większej formie, musicie zwiększyć proporcje składników lub liczyć się z tym, że ciasto będzie niższe.
MA==