Inne

kulinarnie-przekąski,warzywa,kiełbaski

Burgery w boczku z sosem BBQ i salsą z mango
Składniki, 4 porcje:

Burgery:

• 400 g mięsa wołowego (udziec b/k)
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki sosu worcestershire
• pół płaskiej łyżeczki soli
• 8 plasterków boczku wędzonego lub suszonego
• ulubiony ser
• pieczywo
• sałata, rukola lub liście szpinaku
• salsa z mango, sos BBQ (przepisy poniżej)





Przygotowanie:

Mięso zmielić razem z czosnkiem, dodać sos worcestershire i sól. Uformować 4 kotlety i obłożyć z obydwu stron plasterkami boczku. Grillować na płaskiej patelni (lub płycie grilla) po ok. 5 minut z każdej strony lub do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Pod koniec grillowania na kotletach umieścić po plasterku sera. Bułkę rozkroić i posmarować z jednej strony sosem BBQ a z drugiej strony salsą mango. Przełożyć kotletem i podawać.



Salsa z mango:

1 dojrzałe mango, obrane i pokrojone w kostkę
2 łyżki wody
2 łyżki octu winnego
3 łyżki cukru
2 nasiona kardamonu
szczypta soli
szczypta kuminu
szczypta curry w proszku

W garnku na małym ogniu rozpuścić cukier w wodzie i occie, dodać pozostałe składniki. Gotować na małym ogniu przez ok. 30min mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Usunąć z garnka nasiona kardamonu. Dla uzyskania konsystencji "dżemu" można na koniec delikatnie rozgnieść salsę tłuczkiem do ziemniaków. Ostudzić.

Sos BBQ:

1 duży pomidor, obrany i pokrojony w kostkę
4 łyżki wody
1 łyżka oliwy
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu winnego
1 łyżka cukru
1 łyżka musztardy
1 łyżka sosu worcestershire
1 łyżka drobno posiekanej papryczki chilli (opcjonalnie)

Wszystkie składniki włożyć do garnka. Gotować na małym ogniu często mieszając (drewnianą łyżką) aż do uzyskania gęstej konsystencji sosu. Ostudzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation