DIY - zrób to sam

ciuchy, dodatki

Kremówka inaczej | Znerwicowana Żona

Ciasto:

- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 25 dag kwaśnej śmietany
- 25 dag masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zarabiamy ciasto. Dzielimy na 6 części, każdą z nich wałkujemy na wielkość blachy. Warstwy ciasta będą bardzo cienkie.

Pianka wiśniowa:

- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- opakowanie kisielu wiśniowego

Ponadto:

- szklanka wiśni ( mogą być ze słoika albo mrożone)

Białka ubijamy na sztywną pianę, mieszając dodajemy po łyżce cukru. Kiedy składniki dokładnie się połączą wsypujemy kisiel.

Najlepiej przygotować 3 blachy. Na każdej układamy warstwę ciasta, rozsmarowujemy 1/3 pianki wiśniowej i posypujemy 1/3 porcji owoców. Przykrywamy drugim płatem ciasta. Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do czasu, gdy ciasto przybierze złoto kolor.

Krem:

- 1 ½ szklanki maki
- 4 szklanki mleka
- 1 ½ szklanki cukru
- 5 jaj
- opakowanie cukru waniliowego

3 szklanki mleka gotujemy. Pozostałe składniki mieszamy mikserem. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy pozostałe składniki. Gotując na małym ogniu ciągle mieszamy aż do zgęstnienie masy.

Krem studzimy. Dzielimy na 2 części, którymi przekładamy blaty ciasta. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation