Kuchnia

Yumms

Szybka tarta z lososiem i szpinakiem na ciescie francuskim «
Skladniki

ok 500g mrozonego szpinaku
2 lyzki gestej smietany
400-500g filetow z lososia
2 zabki czosnku
ok 2 lyzek oliwy
opakowanie gotowego ciasta francuskiego
sol
pieprz
1 cytryna
parmezan
SOS BESZAMELOWO-SEROWY

500 ml mleka
5 lyzek masla
5 lyzek maki pszennej
1 jajko
0,5 lyzeczki tartej galki muszkatolowej
sol i pieprz
ok. 150 g startego zoltego sera
ser z niebieska plesnia (kilka plasterkow- dalam ”na oko”)
Wykonanie



SZPINAK

W glebokiej patelni rozgrzac oliwe i wrzucic szpinak. Nastepnie dodac przecisniety przez praske czosnek. Odparowac nadmiar wody, doprawic sola i pieprzem, dodac lyzeczke soku z cytryny i dwie lyzki smietany. Wymieszac i zdjac z palnika.

SOS BESZAMELOWY

Teraz mozemy przygotowac sos beszamelowy. Maslo rozpuscic w rondelku na malym ogniu. Nastepnie dodac make i wymieszac trzepaczka do polaczenia sie skladnikow. Porcjami wlewac po troche mleka uwazajac, zeby nie powstaly grudki i mieszac bardzo energicznie. Sos powinien zgestniec. Pilnowac, zeby sie nie przypalil. Na koniec doprawiamy sos sola, pieprzem i galka muszkatolowa. Dodac ser zolty i ser plesniowy. Wymieszac, a kiedy sery sie rozpuszcza zestawic z palnika. Ostudzic i dodac jajko. Wymieszac.

Gotowym ciastem francuskim wylepic forme do tarty, spod nakluc widelcem i podpiec w 2o0°C przez ok 10 min.

Lososia przyprawic sola i pieprzem, skropic cytryna i wstawic do nagrzanego piekarnika po wyciagnieciu formy z ciastem francuskim . Piec przez ok 15-20 min. Losos nie powinien byc suchy (moze byc nawet lekko surowawy), bo tarte bedziemy zapiekac jeszcze ponownie wraz z sosem beszamelowym. Po tym czasie rybe wyjac z piekarnika, rozdrobnic na mniejsze kawawalki za pomoca widelca i wylozyc na podpieczony spod ciasta.

Nastepnie wylozyc szpinak i rozprowadzic rownomiernie na calej powierzchni tarty. Wlac sos beszamelowy, a wierzch posypac startym parmezanem. Piec jeszcze w 200°C przez 15-25 min. Sos powinien sie sciac i zarumienic. Wyciagnac z piekarnika i zajadac sie pysznym obiadkiem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation