Wnętrza

moje

Ciasto z Nutellą

Składniki na ciasto:
6 jajek (wielkość L, żółtka oddzielone od białek)
szczypta soli
125 g miękkiego masła
400 g Nutelli
1 łyżka likieru Frangelico, rumu lub wody (dałam rum)
100 g mielonych orzechów laskowych (opcjonalnie drażetki czekoladowe)
100 g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)

Polewa:
100 g orzechów laskowych (waga po obraniu)
125 ml śmietany kremówki
1 łyżka likieru Frangelico, rumu lub wody (dałam rum)
125 g gorzkiej czekolady

Wykonanie ciasta:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Okrągłą tortownicę (23 cm) smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.

W misce ubijamy białka ze szczyptą soli, nie musi być „na sztywno”.
Posiekaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (metalową miseczkę stawiamy na garnek z gotującą się wodą, tak aby dno miski nie dotykało wody).

W drugiej misce ucieramy masło z Nutellą na jednolitą masę, dodajemy rum, żółtka, mielone orzechy laskowe oraz ostudzoną roztopioną czekoladę.
Stopniowo, porcjami dodajemy ubite białka ostrożnie mieszając łyżką.

Pieczemy przez około 40 minut, studzimy na kratce.
W trakcie pieczenia cisto wyrośnie dzięki ubitym białką, niestety w trakcie studzenia lekko opadnie.

Orzechy prażymy na suchej patelni co jakiś czas potrząsając nią, tak aby nabrały złocistobrązowej barwy z każdej strony. Odkładamy do ostygnięcia, obieramy łuszczącą się skórkę.

Wykonanie polewy:
W rondlu z grubym dnem podgrzewamy śmietanę, alkohol (albo wodę) i posiekaną czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto smarujemy polewą i posypujemy uprażonymi orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation