Inne

kulinarnie-klopsiki,kotleciki,roladki,krokiety

Gotowe przepisy: Klopsy obfitości
Składniki na klopsy:
250 gr mięsa mielonego wieprzowego lub z kurczaka
żółtko
około 2-3 łyżek bułki tartej
2 przetarte ząbki czosnku
sól
pieprz
pół łyżeczki imbiru
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1/2 drobno posiekanej cebuli
1 drobno potarta marchewka
4 drobno potarte rzodkiewki
1/2 papryczki chili bez pestek
1/3 drobno potartej cukinii
Składniki na sos:
4 obrane ze skórki pomidory
1 przetarty ząbek czosnku
1/2 poszatkowanej cebuli
reszta cukinii potartej
sól
pieprz
50 ml śmietany słodkiej
Dodatkowe składniki:
olej do obsmażenia klopsów
1 łyżka masła do sosu
natka pietruszki
1 kulka mozzarelli
bułka tarta z mąką do obtoczenia klopsów (1/2 na 1/2)
Składnik na klopsy dokładnie ze sobą łączymy. Wilgotnymi dłońmi uformować 12 kulek. Lekko spłaszczyć. Na środku każdej położyć po kawałku mozzarelli, uformować klopsy. Obtoczyć w mieszance bułki i mąki, smażyć na rumiano z każdej strony.
Przygotowujemy sos. Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne. Na łyżce masła obsmażamy cebulę następnie dodajemy czosnek, pomidory i cukinie doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do miękkości warzyw. Na sam koniec dolać śmietanę. Gotowy sos przelewamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy tam obsmażone klopsy, na każdy klops kładziemy plaster mozzarelli i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy około 25 minut. Gotowe klopsiki posypujemy natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation