Inne

kulinarnie-zupy,gulasze,,jednogarnkowo

Kolejny przepis na danie jednogarnkowe
Kurczak z cukinią i marchewką w natce pietruszki


Składniki:

pojedynczy filet z kurczaka

mała marchew

2 szklanki bulionu drobiowego/warzywnego

2 ząbki czosnku

1/2 małej cukinii

2 łyżki oleju rzepakowego

3 szczypty słodkiej papryki w proszku

szczypta pieprzu cayenne

2 szczypty kurkumy

sól do smaku

liście z 1/2 pęczka natki z pietruszki

Przygotowanie:

Oczyszczone filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Marchew obieramy ze skóry i kroimy w cienkie paski, z cukinii obieramy skórę, którą kroimy w cienkie paski, a miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posiekane ząbki czosnku podsmażamy na oleju rzepakowym, dodajemy kawałki kurczaka razem z warzywami, słodką paprykę oraz kurkumę,mieszamy, a gdy kurczak będzie obsmażony z każdej strony podlewamy całość bulionem, dusimy na małym ogniu bez przykrycia, aż sos zgęstnieje, na koniec dodajemy cayenne i sól do smaku oraz posiekaną natkę z pietruszki, mieszamy. Podajemy zaraz po przygotowaniu z ulubioną kaszą, świetnie komponuje się z buraczkami, idealne na niedzielne obiady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation