Kuchnia

przepisy

Pieczony łosoś w słodko-ostrej marynacie ze świeżymi ziołami, z ryżem i brokułami


(2 porcje)

300-350 g filetu z łososia ze skórą
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu płynnego
1-2 ząbki czosnku
1 cm imbiru
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 gałązki rozmarynu
4-5 gałązek tymianku
sól morska, świeżo mielony pieprz



1 szklanka ryżu
2 garście różyczek brokuła (mogą być mrożone)
sól morska



Filet z łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.

Przygotować marynatę:
Do blendera wlać sok z cytryny, miód, sos sojowy, olej. Dodać obrane ząbki czosnku oraz obrany kawałek imbiru. Delikatnie posolić i popieprzyć. Zmiksować.
Łososia włożyć do płaskiego naczynia skórą do dołu i polać marynatą. Naczynie przykryć i odstawić na 2 godziny do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół).
Łososia przełożyć do żaroodpornego naczynia skórą do dołu. Polać pozostałą marynatą z naczynia.
Piec 15 minut. Następnie wyjąć, ułożyć świeże zioła i piec kolejne 10 minut.

W trakcie pieczenia łososia ugotować ryż w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
5-7 minut przed końcem gotowania ryżu, dodać różyczki brokuła, przykryć i gotować razem z ryżem (brokuł ugotuje się na parze).

Łososia, ryż i brokuły wyłożyć na talerze. Podawać na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation