Kuchnia

Pierogi i pierożki

Pierogi z ziołowym serem zapiekane w sosie pomidorowym

Składniki:

ciasto:

2 szklanki mąki
około 1 szklanki mocno ciepłej wody
1 łyżeczka masła

farsz:

2 kostki twarogu półtłustego
1 żółtko
1 łyżeczka świeżego tymianku
1 łyżka posiekanej bazylii
1 łyżka posiekanej natki pietruszka
sól pieprz

sos:

1 cebula
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
1/2l passaty pomidorowej Tesco
2 łyżki oleju
sól
pieprz
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
szczypta cukru do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

Mąkę przesiałam do miski. Zrobiłam wgłębienie i stopniowo dolewałam niemal gorącą wodę jednocześnie zarabiając miękkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można podsypać mąką.Na koniec dodałam miękkie masło i zagniatałam aż tłuszcz się wchłonął. Oprószone mąką ciasto przykryłam ściereczka i odstawiłam.
Zioła drobno posiekałam i dodałam do twarogu razem z żółtkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Wymieszałam do połączenia się składników.
Cebulę, czosnek oraz paprykę drobno posiekałam. Na rozgrzaną patelnię wlałam 2 łyżki oleju, dodałam cebulę, posoliłam i zeszkliłam ją. Gdy zmiękła, dodałam paprykę, a po chwili czosnek. Smażyłam przez chwilę, pilnując by warzywa się nie przypaliły.
Podsmażone warzywa zalałam passatą pomidorową, doprawiłam do smaku papryką, solą, cukrem i pieprzem i dusiłam przez około 10 minut na niewielkim ogniu pod przykryciem.
Z ciasta i farszu lepiłam pierogi. Gotowałam je wrzucając na osolony wrzątek z łyżką oleju przez 3-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odcedziłam delikatnie.
Naczynie żaroodporne skropiłam olejem i wyłożyłam pierogi tak, by lekko na siebie zachodziły. Zalałam je sosem i wstawiłam do nagrzanego do 200 C piekarnika. Zapiekałam przez około 20 minut.
Przed podaniem oprószyłam natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation