Kuchnia

CIASTA

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka
130 g cukru
90 g mąki
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka letniej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Konfitura wiśniowa:

2 słoiczki konfitury wiśniowej z kawałkami owoców ( po 240 g)
4 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżeczki żelatyny
Poncz:

woda+cukier+sok z cytryny (250 ml)
50 ml wiśniówki (jeśli nie lubicie za dużo alkoholu w cieście, dajcie mniej)
ponadto:

kilkanaście biszkoptów "kocie języczki"
masa do karpatki
płatki migdałów do dekoracji









Sposób wykonania:

Upiec biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Do piany, wsypywać po 1 łyżce cukru. Następnie, kolejno żółtka.

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i połączyć ( można mikserem na najniższych obrotach). Na koniec dodać łyżkę wody. Wymieszać.

Blachę o wym. 33x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. Piec w temp 160C ok 30 min. , do tzw. suchego patyczka.

Biszkopt wystudzić.

Konfitury i sok wymieszać. Podgrzać ( nie dopuścić do wrzenia ). Odlać nieco ciepłego płynu i rozpuścić w nim żelatynę. Mieszankę wlać do konfitury i bardzo dobrze wymieszać. Wystudzić.

Przygotować masę karpatkową zgodnie z opisem na opakowaniu.

Przygotować poncz. Wszystkie składniki wymieszać i wystudzić.

Biszkopt nasączyć ponczem. Wyłożyć konfiturę wiśniową. Równo rozsmarować.

2/3 masy rozprowadzić na konfiturze. Następnie ściśle układać biszkopty namoczone w ponczu. Wyłożyć pozostałą część masy. Wyrównać.

Wstawić na 1 godz. do lodówki.

Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. Posypać wierzch ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation