Kuchnia

Gotowanie

Pizza Stromboli krok po kroku :) Przepis po kliknięciu na zdjęcie.

Składniki:

ciasto

500 g mąki typ 550
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
250 ml ciepłej wody

farsz

kilka plastrów szynki
salami
kulka mozarelli
20 dkg sera edamskiego
papryka konserwowa
ogórek kiszony
sos do pizzy - przepis Tu

ponadto

1 rozmącone jajko
1 łyżka mleka
Sposób wykonania:

Drożdże i cukier rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody. Do mąki dodać pozostałe składniki, rozpuszczone drożdże i zagnieść ciasto.

Uformować je w kulę, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40 minut. Po tym czasie zagnieść je raz jeszcze. Wyłożyć na deskę oprószoną mąką i rozwałkować na kształt prostokąta. Przykryć i pozostawić na 10 minut.

Układać na cieście cienkie warstwy: sos, szynka, mozarella, salami, plastry ogórka, kawałki papryki, ser żółty.

Brzegi ciasta zawinąć do środka i zwinąć całość jak roladę. Brzeg skleić dokładnie.

Tak przygotowane ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch ciasta ponacinać nożem. Posmarować rozmąconym jajkiem z łyżką mleka. Można posypać ziołami (ja użyłam bazylii).

Piec w temp. 200C ok 30 minut. Lekko przestudzić i kroić w grubsze plastry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation