DIY - zrób to sam

Kulinaria

Mufinki Banoffee Pie

SKŁADNIKI:

150g mąki pszennej
60g masła (roztopionego, wystudzonego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
100 ml mleka
1 jajko
2 banany (pokrojone w plasterki)
masa kajmakowa (po łyżeczce na muffinkę)


SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

W osobnych miskach wymieszać składniki mokre i suche, połączyć zawartość obu misek, tylko do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć ciasta do 1/3 jej wysokości. Na cieście ułożyć po 2 plasterki bananów, łyżeczce masy kajmakowej i przykryć ją ponownie plasterkami bananów. Wierzch każdej muffinki przykryć łyżką ciasta (dokładnie, inaczej masa kajmakowa wypłynie z muffinki). Muffinki piec ok. 25 minut w temp. 190st.C (termoobieg 180st.C). Wystudzić na kratce. Można ozdobić je bitą śmietaną, jednak ja pominęłam śmietanę, gdyż muffinki były naprawdę słodkie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation