Kuchnia

czekoladowe

Ciasto czekoladowe:
200g czekolady gorzkiej
150g masła
3 jajka
100g cukru
350g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
100ml mleka
Karmel:
100g cukru
75g orzeszków ziemny, solonych
150g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:
Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić na chwilę do ostygnięcia.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. (Ubijać mikserem 6- 8min.).
Dalej miksując dodawać stopniowo ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Zmniejszyć obroty miksera. Mąkę dodać partiami do utartej masy na przemian z mlekiem. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć do keksówki (o długości 25cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60min.w temperaturze 175°C (termoobieg: 150°C). Sprawdzić ciasto patyczkiem lub wykałaczką.
Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10min. we formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i jeszcze ciepłe ponakłuwać wielokrotnie wykałaczką.
Od razu przygotować karmel. 100g cukru skarmelizować na patelni na jasno-brązowy kolor. Dodać orzechy i śmietanę i tak długo gotować na małym ogniu, aż karmel rozpuści się w śmietanie. (Po dodaniu śmietany, karmel od razu stwardnieje i należy ciągle mieszać, aż się w końcu w śmietanie rozpuści).
Gotowy karmel z orzechami wyłożyć na ciasto. Nakładając karmel, należy dodatkowo robić ciągle dziurki wykałaczką, aby karmel mógł wpłynąć trochę w ciasto.
Ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation