Kuchnia

Dania

Quiche z łososiem i szpinakiem

QUICHE Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM

składniki na tartę o średnicy 25cm:

ciasto:
- 200g mąki
- 100g zimnego masła
- 2 jajka
- szczypta soli

nadzienie:
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju z czosnkiem
- 200g świeżego szpinaku
- 2 jajka
- 250ml śmietany 30%
- 100g sera koziego (użyłam 120g)
- 150g wędzonego łososia
- sól i pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej

Mąkę wysypać na stolnicę, wbić jajka, dodać sól i pokrojone w kostkę masło. Dokładnie posiekać do połączenia się składników. Wyrobić gładkie ciasto. Przepis mówił o dolewaniu małej ilości wody, ale ja i bez tego musiałam dosypać jakieś 1/2 szklanki mąki, żeby ciasto przestało się kleić. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do lodówki.
Formę do tarty wysmarować tłuszczem (ja tego nie zrobiłam, bo użyłam silikonowej). Ciasto rozwałkować na grubość 1/2cm, wyłożyć nim dno i brzegi formy. Spód ponakłuwać widelcem. Położyć papier do pieczenia i obciążyć np. fasolą lub ceramicznymi kulkami (ja używam suchego grochu). Piec 15 minut w temperaturze 200°C (ja piekłam 5 minut dłużej).

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Zeszklić je na oleju. Szpinak umyć i odsączyć, wrzucić na patelnię i dusić z cebulą i czosnkiem 3-4 minuty. Jeśli liście są bardzo duże, można je wcześniej pokroić. Zdjąć całość z ognia, żeby ostygło.
W misce wymieszać wymieszać jajka ze śmietaną. Zetrzeć na tarce ser, dodać do miski. Doprawić solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Dodać do mieszanki wystudzony szpinak z patelni, dokładnie wymieszać.
Nadzienie wlać na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 25 minut (u mnie 10 minut dłużej).
Gdy lekko przestygnie, ostrożnie wyjąć z formy i pokroić. Wcześniej może się trochę rozpadać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation