DIY - zrób to sam

Serduszkowo

Serduszka- sushi

(na 20 sztuk)

Składniki
200 g ryżu na sushi
5 cm kombu (czyli glonu morskiego, morszczynu)
3 łyżki stołowe cukru pudru
3 łyżki stołowe octu ryżowego
20 g drobno posiekanego imbiru
sól
300 g czerwonych, gotowanych buraczków
1 łyżka stołowa wasabi, czyli pasty chrzanowej
150 g wędzonego łososia (w plastrach)
ew. kilka rzodkiewek
ogórek
odrobina czarnego sezamu
Sposób przygotowania
Oryginalne składniki do sushi kupimy w sklepach z azjatycką żywnością bądź w formie zestawów w supermarketach. Do 250 ml wrzącej wody wrzucamy wypłukany dokładnie ryż oraz kombu i gotujemy ok. 10 min na wolnym ogniu. Zdejmujemy z ognia, dokładnie przykrywamy i pozostawiamy na następne 8 min, żeby ryż doszedł. Wyjmujemy kombu. Cukier puder, ocet ryżowy, imbir i szczyptę soli dokładnie mieszamy i dodajemy do ryżu. Buraczki kroimy na 20 cienkich plasterków. Za pomocą foremki w kształcie serca (ok. 4 cm średnicy) wykrawamy w plasterkach serduszka. Na zmoczonej wodą desce rozwałkowujemy ryż na placek o grubości 1 cm. Za pomocą tej samej zmoczonej foremki wykrawamy z ryżu 20 serduszek i układamy je na serduszkach z buraczków. Serduszka z ryżu smarujemy wasabi. Z łososia wykrawamy także 20 serduszek i układamy na serduszkach z ryżu. Wedle upodobania ozdabiamy malutkimi serduszkami z rzodkiewki lub pokrojonymi oliwkami i czarnym sezamem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation