Kuchnia

ciasta

1 opakowanie (225 g) serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
1 jajko
1/3 szklanki (65 g) białego cukru
1/8 łyżeczki soli
1 szklanka (175 g) miniaturowych groszków czekoladowych (półsłodkich)
1,5 szklanki (190 g) mąki pszennej
1 szklanka (200 g) białego cukru
1/4 szklanki (20 g) gorzkiego kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka (235 ml) wody
1/3 szklanki (80 ml) oleju roślinnego
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wyślij przepis e-mailem

1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Foremkę do muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami, lub lekko spryskać tłuszczem w sprayu.
2. W średniej misce zmiksować serek z jajkiem, 1/3 szklanki cukru i 1/8 łyżeczki soli, aż masa będzie lekka i puszysta. Wmieszać groszki czekoladowe i odstawić.
3. W dużej misce wymieszać mąkę z 1 szklanką cukru, kakao, sodą i 1/2 łyżeczki soli. Zrobić w środku zagłębienie i dodać w nie wodę, olej, ocet i wanilię. Wymieszać, aby wszystko się dobrze połączyło. Napełnić foremkę do muffinów do 1/3 jej wysokości, a na koniec nałożyć do na środek każdego otworu po łyżce masy serkowej.
4. Piec przez 25 do 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation