Kuchnia

łakocie

3 Genialnie Pyszne I Zdrowe Przekąski | Alchemia odchudzania

Zdrowe Florentynki

Chrupiące, pyszne i dietetyczne…
W dodatku są bardzo zdrowe i można je zajadać bez żadnych wyrzutów sumienia, nawet będąc na diecie!.

Dzięki temu, że dodałam do nich siemię lniane, (dla mnie nie do zjedzenia w żadnej innej postaci) są super zdrowe, pokuszę się nawet o stwierdzenie, że są jak suplement diety odchudzającej.
Cóż może być lepszego. Można je przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku, aby zachowały chrupkość. Można je także zajadać jako przekąskę w pracy czy w podróży. Osoby stosujące dietę dukana mogą z powodzeniem zajadać takie florentynki.

Składniki na 25 ciasteczek

100 gram płatków owsianych
50 gram ziaren siemienia lnianego
2 białka
1 łyżeczka stevii (naturalny słodzik)

Wykonanie

Nastawić piekarnik na 180 stopni. Przygotować blachę, wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Płatki owsiane uprażyć na patelni bez tłuszczu. Powinny mieć miodowy kolor, przełożyć je do miseczki. W ten sam sposób uprażyć siemię lniane.
Białko roztrzepać, dodać uprażone płatki, siemię i stevię. Całość wymieszać i nakładać łyżką około 5 cm placuszki, można pomóc sobie ręką, ugniatają placki, aby były płaskie. Ja zwilżałam rękę wodą, aby się do niej nie przyklejały. Placuszki powinny być cienkie około 5-9 milimetrów.
Piec około 20 minut. Zaraz po wyjęciu ich z piekarnika będą miękkie, ale po kilku minutach stwardnieją i staną się przyjemnie chrupkie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation