Kuchnia

zupa krem chłodnik

Krem z warzyw korzeniowych i jabłka
przepis na podstawie przepisu z grudniowego numeru "Kuchni"

Składniki:

1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
1 ziemniak
1 małe jabłko
pół ćwiartki małego selera
2 - 3 łyżeczki startego imbiru
szczypta chili
sól i pieprz
kilka łyżek oliwy
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa oraz jabłko obieram i kroję w kostkę, najdrobniej kroję seler. Na dnie dużego garnka rozgrzewam olej i pod przykryciem duszę na nim warzywa, jabłko oraz imbir przez około 12-15 minut. Uważam żeby zawartość garnka się nie przypaliła, w razie potrzeby dodaję odrobinę więcej oliwy.
Kiedy warzywa są już miękkie do garnka wlewam tyle wody, aby zakryła wszystkie składniki i gotuję przez kolejnych 15 minut. Następnie wszystko miksuję i doprawiam solą, pieprzem i szczyptą chili. Dobrze smakuje z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation