Kuchnia

ciasta i desery

Delikatny sernik na kakaowym cieście

Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
200 g margaryny
4 żółtka
150 g cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki gorzkiego kakao
Sernik:
1 kg sera półtłustego trzykrotnie zmielonego
4 duże jajka
150 g miękkiego masła
200 g drobnego cukru
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Spód: Mąkę z proszkiem i kakao przesiać, dodać cukier i wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę i posiekać składniki. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 1 godzinę.
Sernik: Miękkie masło utrzeć ze 100 g cukru. Białka oddzielić od żółtek. Do ubitego masła dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Dodać ser i zmiksować krótko na wolnych obrotach. Pod koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii i skórkę z cytryny. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem. Pianę z białek dodać porcjami do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać budyń i ponownie wymieszać.
Na spód blaszki (36x26cm) zetrzeć na tarce na grubych oczkach 2/3 ciasta, dokładnie wylepiając spód i wyższy rant. Ciasto nakłuć widelcem. Na kakaowy spód wyłożyć masę serową i równo rozprowadzić. Na wierzch zetrzeć pozostałą 1/3 ciasta. Sernik wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50-55 minut. Przed rozkrojeniem sernik całkowicie wystudzić. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation