DIY - zrób to sam

Pomysły

Spód:
* orzechy ziemne- 80 g
* batonik Snickers- 3 x 75 g
* masło- 50 g

Masa jasna:
* mleko- 1/2 szklanki
* cukier- 1/4 szkl.
* mleko w proszku- 1, 5 szkl.
* masło- 100 g

Dodatkowo:
* masa karmelowa- 300 g
* orzeszki ziemne- 2/3 szklanki
* czekolada gorzka- 100 g + olej kokosowy- 2 łyżki
* małe batoniki Snickers- do ozdoby


Spód:
Orzeszki ziemne zmielić (nie trzeba dokładnie).
Masło wraz z połamanymi Snickersami umieścić w rondelku i podgrzewać na małym ogniu- ciągle mieszając- do roztopienia się batonów.
Kiedy masa będzie płynna, dodać do niej zmielone orzeszki i przelać na małą, kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do lodówki (tylko na czas przygotowywania masy jasnej).

Masa jasna:
Mleko zagotować z cukrem i masłem.
Do ugotowanej mieszanki przesiać mleko w proszku i energiczne oraz dokładnie wymieszać- najlepiej rózgą.
Wyjąć blaszkę ze spodem snickersowym i wylać mleczną masę.

Dodatkowo:
Wierzch- jeszcze ciepłej- masy jasnej obsypać orzechami ziemnymi, delikatnie je powciskać.
Na orzechy wylać karmel, odstawić do lodówki i przygotować polewę czekoladową- czekoladę wraz z olejem kokosowym roztopić w kąpieli wodnej.
Wyjąć ciasto i polać wierzch polewą czekoladową.
Na koniec ozdobić, pokrojonymi na małe paski, małymi batonikami.
Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation